آزاده اردکاني افزود: از آنجا که تمامي کاوشها، توسط تيمهاي پژوهشي معتبر علمي و آکادميک ايراني و بينالمللي انجام شده است تقريباً بيشتر آثار و دادههاي فرهنگي مکشوفه نامبرده داراي پروندههاي علمي و پژوهشي شامل کتب و مقالات هستند که اين مکان را تبديل به کتابخانهاي بزرگ با دادههاي علمي ملموس باستاني کرده است.
وي تصريح کرد: هر يک از اين پروندههاي علمي متعلق به گوشهگوشههاي سرزمين متمدن ايران است. از اين رو يکي از اهداف اخير موزه ملي ايران مرور فرهنگ و تمدنهاي سرزمين ايران بر اساس دادههاي فرهنگي_باستاني موجود در اين موزه است.
اردکاني اضافه کرد: اين مهم با مرور علمي از نوع موزهاي آن با به معرض نمايش گذاردن دادههاي نامبرده در مناطق مکشوفه آنها محقق شده است.
وي با بيان اينکه نمايشگاه \"اروميه گنجينهاي از هنر و تمدن\" در استان آذربايجان غربي گامي است بلند در آغاز اين راه خاطرنشان کرد: تعداد آثار منتقل شده به اين نمايشگاه 63 عدد است.
اردکاني افزود: بخشي از اين آثار متعلق به لايههايي از تپههاي حسنلو، هفتَوان تپه، کُردلَر تپه و دينخواه تپه متعلق به هزاره دوم پيش از ميلاد شامل ظروف سفالين است و بخش ديگر آثار متعلق به لايه چهار \"ب\" از تپه حسنلو است.
رئيس موزه ملي ايران اضافه کرد: اين لايه نقش مهمي در شناسايي و بازسازي فرهنگهاي اوايل هزاره نخست پ.م. در اين منطقه را داشتهاند.
وي همچنين گفت: پژوهشگران لايه نامبرده را که همچون گنجينهاي بينظير و به گونهاي شگفتآور براي آيندگان حفظ شده است به اقوام مانايي نسبت ميدهند.
اردکاني افزود: اين آثار از آن رو براي ما به يادگار مانده که حريقي که ارگ حسنلو طعمه آن شده ظاهراً به سرعت همه جا را فرا گرفته است و لذا پيش از آن که غارت احتمالي صورت گيرد ساختمانهاي ارگ فرو ريختهاند.
اين مقام مسئول در سازمان ميراث فرهنگي ادامه داد: به سبب اين حمله ناگهاني، محتويات داخل ساختمانها، به ويژه اقلامي که در طبقات دوم انبار شده بودند، دست نخورده ماندهاند.
اردکاني گفت: بيش از 7 هزار اثر باستاني در حسنلو شناسايي شده است که طيف وسيعي از لوازم خانگي، تسليحات، جواهرآلات، کاشيهاي ديواري تزييني، ظروف فلزي و سفالي، يراق اسب، مهر و اثر مهر و غيره شامل ميشود.
وي افزود: در ساخت يافتههاي نامبرده از سفال (گاه لعابدار)، مفرغ، طلا، نقره، آهن، استخوان، شيشه، چوب، و آبي مصري(خميري به رنگ آبي لاجورد) را شامل ميشود.
رئيس موزه ملي ايران افزود: چندين هزاره مهره از جنس صدف، سنگ، آبي مصري و کهربا نيز در ميان يافتهها وجود دارد. قطعات بيشمار عاج که به سبکها و شيوههاي متنوعي ساخته و پرداخته شدهاند.
اردکاني تصريح کرد: از اين مجموعه عظيم تعدادي از اشياء از جنس زر، سيم، عاج، آبي مصري، آهن، مفرغ، چوب، سفال و استخوان در نمايشگاه شرکت داده شدهاند.
وي خاطرنشان کرد: مهمترين اين آثار جام زرين حسنلو است که در ميان آثار به دست آمده از هزاره نخست پ.م. حوزه شمال غرب ايران گنج ا بيبديلي است با حدود 3 هزار سال قدمت. جام زرين حسنلو در شرايطي از زير خاک آشکار شد که بقاياي استخوانهاي سه انسان در اطراف آن قرار داشت که احتمالاً در حال خارج کردن جام از ساختمان حريق گرفته بودند، اما با فروريزي ساختمان زير آوارها گرفتار شدهاند.
اردکاني با اشاره به اينکه اين جام به لحاظ هنري بسيار قابل توجه است بر روي آن صحنههاي قهرمانان، حيوانات، ايزدان و ايزد بانوان نقش بسته است، افزود: گفته ميشود بر روي جام زرين حسنلو افسانهاي در قالب اين صحنهها نقل شده است و شمايلهاي فراوان آن در واقع بخشهاي مختلف اين افسانه را تداعي ميکنند.
رئيس موزه ملي ايران در ادامه درباره تپه حسنلو گفت: تپه حسنلو در 50 کيلومتري جنوب غرب درياچه اروميه يکي از مهمترين محوطههاي باستاني فلات ايران به شمار ميرود.
اردکاني افزود: اين تپه ابتدا به وسيله يک هيئت تجارتي ايراني در سال 1934 ميلادي کاوش شد سپس در سال 1936 ميلادي به وسيله اورل استين و در سال 1947 ميلادي به وسيله حاکمي وراد مورد حفاري قرار گرفت.
وي تصريح کرد: در سال 1956 تا 1974 ميلادي اين کاوشها تحت سرپرستي رابرت دايسون از طرف هيئت آمريکايي (دانشگاه پنسيلوانيا ) با اشتراک مرکز باستانشناسي و موزه هنرهاي متروپوليتن نيويورک انجام شد.
اردکاني با بيان اينکه نتايج به دست آمده از اين کاوشها ده دوره متمايز سکونت را از هزاره ششم پ.م. در اين تپه مشخص کرد ، خاطرنشان کرد: افزون بر اشياء متعلق به تپه حسنلو، از هزاره اول پ.م. يکي از آجرهاي لعابدار منقوش مکشوفه از معماريهاي محوطه باستاني قالايچي بوکان و لوح گلي نوشتهداري به خط ميخي و زبان اورارتويي از تمدن اورارتوها مکشوفه از محوطهباستاني بسطام نيز زينت بخش نمايشگاه است.
اين مقام مسئول در سازمان ميراث فرهنگي تصريح کرد: تاکنون در ايران به نمايشگاههاي موضوعي بسيار کم پرداخته شده بود در حالي که کارشناسان موزه ملي ايران آمادگي اين را داشتند که به صورت موضوعي با نمايشگاهها ارتباط برقرار کنند و ما در حال حاضر اين اقدام در صورت دستور کار موزه ملي قرار داديم.
وي با بيان اينکه در دستور کار موزه ملي ايران افتتاح نمايشگاههاي مختلف با موضوعات گوناگون قرار گرفت اضافه کرد: يکي از اين نمايشگاهها، نمايشگاه زن در گذر زمان بود که به مناسبت ولادت حضرت فاطمه (س) برپا شد و پس از آن نمايشگاه مرد در افق تاريخ در حال برگزاري است.
رئيس موزه ملي ايران خاطر نشان کرد: سعي کرديم برخي از نمايشگاهها را در خارج از تهران برگزار کنيم به دليل اينکه قرار نيست تمام نمايشگاهها در مرکز برگزار شود و استانهاي ديگر از اين موضوع بيبهره باشند.
وي در ادامه از امناي اموال که در اين مدت موزه ملي را بسيار کمک و همراهي کردند تشکر کرد و گفت: امناي اموال اشياء را در بهترين حالت به استانها انتقال دادند.
اين مقام مسئول در سازمان ميراث فرهنگي افزود: اميدواريم نمايشگاه مرد در افق تاريخ در تبريز با استقبال خوبي از سوي بازديدکنندگان مواجه شود.
رئيس موزه ملي ايران در ادامه با بيان اينکه مردم اروميه تپه حسنلو و آثار باقي مانده از اين تپه را به خوبي ميشناسند گفت: به حق بايد فرصتي داده شود تا اين اشياء توسط مردم اروميه و استان آذربايجان غربي و شرقي ديده شود.
اردکاني تصريح کرد: اميدواريم بتوانيم در آينده نمايشگاههايي را با موضوعات مختلف وابسته به مناطق گوناگون ايران برگزار کنيم.
وي همچنين گفت: از اين به بعد در نظر داريم کاتالوگهايي با تفکر ايراني و باستانشناسان براي اشياي موزه ملي تهيه کنيم و اميدواريم تا پايان سال اين کاتالوگها به تعدادي برسد که موزه ملي ايران به اين گنجينه از اشياي موزهاي خود افتخار کند.
رئيس موزه ملي ايران در ادامه گفت: از اين پس در هر گوشه از ايران که نمايشگاه داشته باشيم از اشخاص و افراد برجسته و کساني که عمري در ميراث فرهنگي آن منطقه صرف کردند تقدير ميشود تا بدانند موزه ملي ايران هميشه به ياد گذشتگان است.
/104
انتهای پیام/